Afgelopen weken heb ik weer een aantal diensten in het ziekenhuis gewerkt op de verloskamers. Heel leuk om daar weer terug te zijn, na toch een paar maanden niet gewerkt te hebben. Heerlijk om er weer te kunnen zijn voor alle vrouwen en hun partners die zwanger zijn, een wonder op de wereld aan het zetten zijn of die net een mooie baby hebben gekregen. Ook kon ik rondom de borstvoeding nog veel uitleg geven, maar waren er ook zeker kraamvrouwen bij die zich goed ingelezen hadden en er helemaal klaar voor waren. Heel leuk om met deze kraamvrouwen te praten over iets wat we beide leuk vinden. Deze vrouw ging 100% voor de borstvoeding maar was daarbij nuchter. Ze had bij haar vorige kindje een overproductie, voor sommige vrouwen lijkt dit fijn want die denken ‘je hebt toch voeding’. Alleen voor vrouwen met overproductie kan het echt heel vervelend zijn. Zij hebben bijv. meer kans op een mastitis (borstontsteking), pijnlijke tepels (door het vaak aanleggen), sterke toeschiet reflex, onrustige kindjes aan de borst en daarbij kunnen de kindjes flink last hebben van de snelle flow van de borstvoeding. Dit maakt de kindjes dus onrustig aan de borst, drinken vaak kleine beetjes, laten vaak de tepel los, groeien soms teveel maar kunnen ook onvoldoende groeien, ze kunnen flinke krampen krijgen en meer spugen. Gelukkig kan er wel iets aan gedaan worden als je hierover goede uitleg krijgt. Het belangrijkste is dat de borsten niet teveel gestimuleerd worden. Vaak aanleggen, masseren van de borsten en warmte van de borsten moet gereduceerd worden en ga zeker niet steeds een kleine beetjes afkolven om de druk van de borst te verminderen. Leg bijv. je kindje steeds aan één borst aan in plaats van steeds twee borsten aan te bieden. Hou je borsten goed in de gaten op bijv. rode plekken of harde schijven die niet weg gaan na het voeden. Super leuk om te horen dat deze kraamvrouw hier haar weg in heeft gevonden en weer voor de borstvoeding wil gaan.

Ik kwam ook een kraamvrouw tegen die geen idee had wat een lactatiekundige was en wat een lactatiekundige kan doen. Wel wil ze graag borstvoeding geven. Daarbij kon in dit geval de kraamvrouw al in de zwangerschap geholpen worden met belangrijke adviezen, omdat haar productie (om medische redenen) wel eens moeilijk zou kunnen verlopen. Een gemiste kans! Redenen om in de zwangerschap al een lactatiekundige consult aan te vragen kunnen zijn;

 • diabetes
 • operaties aan de borst denk aan een vergroting of een verkleining
 • afbuigende groei van de baby
 • hypoplastische borsten (niet goed ontwikkelde borsten
 • pcos
 • twijfels over het geven van
 • borstvoeding/flesvoeding
 • huidafwijkingen
 • ingetrokken tepels
 • antenataal kolven (met de hand in de zwangerschap kolven)
 • minder goede ervaring gehad met het geven van borstvoeding
 • of gewoon vragen die je hebt

De lactatiekundige is er om je het advies te geven dat bij jouw en de situatie past!

Succes dames!