Waarom

Borstvoeding

Iedereen zegt het, dus het zal wel het beste zijn. Maar waarom eigenlijk? Borstvoeding heeft verschillende gezondheidsvoordelen voor zowel moeder als kind. Hieronder ga ik dit kort voor jou samenvatten.

Moeder

Als je kindje net geboren is en je wilt borstvoeding geven, dan wordt de baby (indien mogelijk) zo snel mogelijk bij jou bloot op de borst gelegd. Vervolgens zal het zorgpersoneel je helpen om jullie kindje aan de borst leggen. Dit heeft als voordeel voor moeder dat er oxytocine vrijkomt en hierdoor je baarmoeder samen gaat knijpen. Door dat samenknijpen wordt de kans op veel bloedverlies minder.

Je hebt het altijd bij je, hoeft het niet op te warmen, het is goed voor het mileu en het is gratis.

Daarbij is het mooi meegenomen dat je sneller terug bent op je oude gewicht.

Kind

Moedermelk is een unieke samenstelling van levende cellen, waaronder antistoffen die belangrijk zijn voor je kind. Deze antistoffen zorgen ervoor dat jullie kind beter beschermd is tegen infecties, dit is belangrijk omdat het afweersysteem nog niet volgroeid is. Borstvoeding beschermt ook tegen allergie├źn.

Borstvoeding geven bevordert een gewichtstoename die past bij je kind, zodat de kans op overgewicht later kleiner is.

Ook is borstvoeding makkelijk verteerbaar voor het kind. De samenstelling van de moedermelk past zich steeds aan naar de behoefte van het kind.

Welke roze wolk?

Soms kan borstvoeding geven een hele opgave zijn. Het gaat niet altijd zoals je verwacht had. En ja, borstvoeding kan (vooral in het begin) pijn doen. Je kunt onzeker zijn, omdat je kindje alsmaar aan de borst wil drinken en nooit ‘genoeg’ lijkt te hebben. Heel normaal en begrijpelijk dat je het soms dan ook niet meer ziet zitten om borstvoeding te geven.

Wel kan ik helpen om je weer even op het ‘rechte pad’ te zetten. Vaak is dat genoeg om de borstvoeding als nog goed te doen laten slagen.

Mocht je zwanger zijn en je hebt vragen over wat je te wachten kan komen te staan, ook dan help ik je graag.